Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení Sváteční Vánoce

Vánoční slané sušenky z nivy s vlašskými ořechy

Při tom všem pečení sladkého cukroví je příjemnou změnou upéct i něco slaného. Ze zkušenosti vím, že slané vánoční „cukroví“ udělá radost i jako dárek, ale potěší i všechny strávníky, kteří jsou už přeslazeni a mají chuť na něco slaného. Sušenky jsou jednoduché na přípravu a s těstem se velmi dobře pracuje. Vykrajovat tak můžete i složitější tvary a přesto se nebudou drolit či po upečení lámat. I tak jsou výsledné sušenky ale křehké a rozplývají se na jazyku. Pro zaručený výsledek se doporučuji držet recept a použít modrý sýr s 50% obsahem tuku. Jakmile použijete sýr tučnější, je možné, že bude třeba přidat menší množství mouky.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 15 minut (+ 2 – 3 hodiny odležení těsta) + do 60 minut vykrajování a pečení

Počet porcí: 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 150 g změklého másla
  • 110 g modrého sýra s 50% obsahem tuku – já jsem použila nivu
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g medu
  • 1 lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
  • špetka mletého/strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • 5 – 8 g soli (dle toho, zda budete sůl sypat ještě seshora sušenek)

+

  • 1 vejce od slepic z volného chovu na potření
  • vločková sůl
  • mletá červená paprika
  • vlašské ořechy

 

 

Postup

 

  1. Do mísy od robotu dejte změklé máslo, na jemno nastrouhaný modrý sýr, 2 rozšlehaná vejce, prosátou mouku, med, prášek do pečiva, koření a sůl.
  2. Pomocí nástavce na třená těsta nechte robot vypracovat těsto.
  3. Pokud robot nevlastníte – na čistou pracovní plochu prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, koření, sůl a promíchejte. Ze sypkých surovin vytvořte hromádku a udělejte větší důlek. Do něj přidejte nakrájené máslo, na jemno nastrouhaný sýr, prošlehaná vejce, med a pomocí vidličky začněte promíchávat se suchými surovinami. Jakmile se začnou ingredience pojit, vypracujte pomocí rukou v hladké těsto.
  4. Těsto vypracujte do podoby válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 2-3 hodiny odpočinout v lednici.
  5. Odpočinuté těsto si rozdělte na 3 části. Každou část pak postupně rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o tloušťce 0, 3 – 0, 5 mm a vykrajujte z těsta vybrané tvary.
  6. Vykrájené tvary přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem – každý kousek potřete rozšlehaným vejce a posypte solí a nasekanými vlašskými ořechy. Sypat můžete i mletou paprikou.
  7. Pečte na 180°C  8 – 12 minut dozlatova.
  8. Po dopečení sušenky přesuňte po cca 2 minutách stranou z plechu, aby se teplem již zbytečně nesušily.
  9. Po vychladnutí uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

 

 

 

Recept byl vytvořen pro Košík.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď