Při tom všem pečení sladkého cukroví je příjemnou změnou upéct i něco slaného. Ze zkušenosti vím, že slané vánoční „cukroví“ udělá radost i jako dárek, ale potěší i všechny strávníky, kteří jsou už přeslazeni a mají chuť na něco slaného. Sušenky jsou jednoduché na přípravu a s těstem se velmi dobře pracuje. Vykrajovat tak můžete i složitější tvary a přesto se nebudou drolit či po upečení lámat. I tak jsou výsledné sušenky ale křehké a rozplývají se na jazyku. Pro zaručený výsledek se doporučuji držet recept a použít modrý sýr s 50% obsahem tuku. Jakmile použijete sýr tučnější, je možné, že bude třeba přidat menší množství mouky.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 15 minut (+ 2 – 3 hodiny odležení těsta) + do 60 minut vykrajování a pečení
Počet porcí: 3 plechy
Ingredience
- 150 g změklého másla
- 110 g modrého sýra s 50% obsahem tuku – já jsem použila nivu
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 5 g medu
- 1 lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
- špetka mletého/strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- čerstvě mletý pepř
- 5 – 8 g soli (dle toho, zda budete sůl sypat ještě seshora sušenek)
+
- 1 vejce od slepic z volného chovu na potření
- vločková sůl
- mletá červená paprika
- vlašské ořechy
Postup
- Do mísy od robotu dejte změklé máslo, na jemno nastrouhaný modrý sýr, 2 rozšlehaná vejce, prosátou mouku, med, prášek do pečiva, koření a sůl.
- Pomocí nástavce na třená těsta nechte robot vypracovat těsto.
- Pokud robot nevlastníte – na čistou pracovní plochu prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, koření, sůl a promíchejte. Ze sypkých surovin vytvořte hromádku a udělejte větší důlek. Do něj přidejte nakrájené máslo, na jemno nastrouhaný sýr, prošlehaná vejce, med a pomocí vidličky začněte promíchávat se suchými surovinami. Jakmile se začnou ingredience pojit, vypracujte pomocí rukou v hladké těsto.
- Těsto vypracujte do podoby válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 2-3 hodiny odpočinout v lednici.
- Odpočinuté těsto si rozdělte na 3 části. Každou část pak postupně rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o tloušťce 0, 3 – 0, 5 mm a vykrajujte z těsta vybrané tvary.
- Vykrájené tvary přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem – každý kousek potřete rozšlehaným vejce a posypte solí a nasekanými vlašskými ořechy. Sypat můžete i mletou paprikou.
- Pečte na 180°C 8 – 12 minut dozlatova.
- Po dopečení sušenky přesuňte po cca 2 minutách stranou z plechu, aby se teplem již zbytečně nesušily.
- Po vychladnutí uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Recept byl vytvořen pro Košík.cz.
Žádné komentáře