Někdo by mohl namítnout, že v marokánkách má být ovoce. Ať už kandované nebo sušené. Rozhodně bych se nehádala, ale já to sušené ovoce zkrátka nemusím. Když jsem pak dělala marokánky na vánoční focení pro Penny, zkusila jsem právě marokánky bez ovoce a bez cukru jako takového. Oříškové placičky zachutnaly nejen mě, ale i všem, kdo je ochutnal. Bylo tak jasné, že tady tento recept nesmí chybět.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 90 minut
Počet plechů: 2 plechy (cca 18-20 kousků)
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- 30 g másla
- 45 g medu
- 1 datle medjool
- 20 g hladké mouky (můžete použít i mouku špaldovou nebo mouku celozrnnou)
- 100 g mletých kešu oříšků
- 100 g mletých vlašských ořechů (popř. pekanových ořechů)
- 100 g mletých mandlí
- 300 g hořké čokolády
Postup
- Datli zbavte pecky a rozmixujte na pastu, popř. nasekejte na co nejdrobnější kousky.
- V menším hrnci přiveďte společně k varu mléko, máslo, med a datlovou pastu.
- Jakmile začne směs bublat, stáhněte z plotny a metličkou vmíchejte nejprve mouku a poté pomocí lžíce zapracujte rozemleté oříšky.
- Ořechovou směs nechte vychladnout.
- Plech si vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce na něm tvořte jednotlivé marokánky – dělejte spíše větší a tenčí placičky.
- Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, dokud seshora nezezlátnout.
- Ořechové placičky nechte po upečení vychladnout na pečicím papíře.
- Čokoládu si rozehřejte na vodní lázni – nepřidávejte žádné máslo ani nic jiného, aby čokoláda po namočení hezky zatuhla.
- Všechny marokánky si otočte a na spodní stranu naneste vrstvu čokolády. Takto dejte na chvíli do chladu zatuhnout.
- Jakmile je čokoláda ze spodní strany zatuhnutá, marokánky otočte a pocákejte je čokoládou i seshora.
TIP: Pokud nemáte k dispozici datle, přidejte do receptu asi o lžíci více medu.
TIP: Druhy oříšků můžete libovolně kombinovat. Dejte si však pozor na lískové ořechy, které mohou být hořké a zkazí pak celkovou chuť. Stejně tak před pečením ochutnejte vlašské ořechy, zda nejsou nahořklé. Doporučuji se ale držet kešu oříšků, které mě v cukroví opravdu baví:).
TIP: Místo klasické mouky můžete použít i třeba mouku pohankovou.
1 komentář
Viki
28. 12. 2019 at 18:56mňaaam toto vyzerá mega !
WHEN PIGS FLY