Tento recept vznikl díky tomu, že je sezóna jahod a tomu, že jsem se zamilovala do buchtiček s krémem:D. Obyčejně se do nich zamilují děti už ve školce. Já na sladká jídla ale nikdy nebyla. Dokud jsem neotěhotněla a zamilovala si kynuté knedlíky, šišky s mákem a nebo právě buchtičky s krémem! Běžně doma tato jídla nepřipravuji, ale touha je jíst mě neopustila ani po porodu:D. Když jsme pak byly s Kačkou v Dobrém ránu na ČT2 a Kačka připravovala rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou, potřeba jíst tu omáčku znovu mě držela celý následující týden a tak jsem to nevydržela a udělala sladkou (guilty pleasure) večeři – buchtičky a udělala k nim právě tuto boží vanilkovou omáčku. To jídlo mě bavilo až tak moc, že jsem si řekla, že ze základních komponentů receptu vytvořím něco nového, trošku jiného a navíc „multifunkčního“. Vznikl tak tento jahodový koláč s mandlemi, který má základ poupraveném těstě na dukátové buchtičky. Koláč má tak dvě možnosti servírování – na styl dukátových buchtiček s vanilkovou omáčkou a nebo jen tak samotný pocukrovaný. Máte tak super servírovaný dezert nebo i koláč pro odpolední návštěvu ke kávě:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut + 75 minut kynutí
Počet porcí: 5-6 porcí (s omáčkou)
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička hladké mouky
- 100 ml vlažného plnotučného mléka
Ingredience na těsto
- 300 g hladké pšeničné mouky (část mouky -100 – 150 g – můžete nahradit např. celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou moukou)
- 135 g povoleného másla
- 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
- 45 g cukru
- vanilkový cukr
- panák rumu (nemusí být)
- špetka soli
+
- cca 350 g čerstvých jahod
- 70 g plátků mandlí
- 10 g vanilkového cukru
Ingredience na omáčku
- 500 ml smetany ke šlehání
- 5 žloutků od slepic z volného chovu
- 50 g cukru
- vanilkový cukr (s obsahem pravé vanilky, vanilinový cukr je pouze aromatizovaný cukr!); popř. vanilku
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 2 lžičkami cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžičku mouky, 100 ml vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.
Tento TIP na práci s droždím jsem dostala od své kamarádky Kačky z blogu milluji.cz, která jej má zase od své kamarádky a ta od Florentýny z blogu kucharkaprodceru.cz :).
Postup na těsto
- Do mísy od robotu prosejte mouku a smíchejte ji s cukrem a špetkou soli.
- Přidejte povolené máslo, žloutky ,popř. panák rumu a kvásek.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké, měkké a mírně lepivé těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
- Pokud by se vám zdálo těsto příliš tuhé, přidejte vždy lžíci mléka. Naopak, pokud by se vám zdálo moc tekuté, přidejte lžíci mouky.
- Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 60 minut na teplém místě.
- Mezitím si omyjte a očistěte jahody. Nechce je však vcelku a odstraňte jen zelené části.
- Pekáč nebo jinou pečicí nádobu na koláč vymažte máslem a nakynuté těsto do nádoby rovnoměrně rozprostřete.
- Na těsto poskládejte očištěné a osušené jahody – nešetřete jimi:).
- Nakonec vše zasypte mandlemi a posypte vanilkovým cukrem. Takto nechte ještě asi 10-15 minout kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 35-40 minut. Koláč se může zdát, že je sice upečený už dříve, ale těsto pod jahodami by mohlo být ještě syrové. Jahody navíc zaručí to, že nebude těsto suché, pokud jej necháte v troubě o něco déle.
Postup na omáčku
- Žloutky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte – metličkou nebo ručním mixérem.
- Smetanu ohřejte na cca 35-40°C – měla by být vlažná.
- Vlažnou smetanu přidejte ke žloutkům s cukrem, zašlehejte pomocí metličky.
- Základ na omáčku zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání – šlehání metličkou.
- Je důležité, aby se omáčka zahřívala pozvolna a pomalu, jinak by vám ze žloutků vznikla míchaná vejce.
- Zároveň díky míchání budou vznikat v omáčce malé bublinky a bude krásně napěněná.
- Omáčka nesmí vařit!
- Omáčku zahřívejte tak dlouho, dokud mírně nezhoustne.
- Poté odstavte z plotny.
Dokončení
- Koláč nakrájejte na kostky a servírujte s vanilkovou omáčkou.
- Zbylý koláč můžete jen zlehka zacukrovat a podávat jen tak ke kávě nebo čaji.
1 komentář
Dýňová roláda s kořeněným karamelem a kyselými jablíčky – MamaChef
24. 10. 2020 at 16:13[…] žloutek z vajec o slepic z volného chovu (nevyužití žloutky se skvěle hodí třeba na vanilkovou omáčku nebo […]