Před nedávnem jsem měla možnost navštívit naprosto skvělou akci ze účelem představení nové italské řady od Hami Viaggio d’Italia. Tentokrát Hami přišlo s něčím úplně novým a nešlo o hotová jídla pro děti (které nám často zachrání Mikínkův žaludek přes náhlým hladem), ale o několik produktů pro domácí přípravu dětských pokrmů. A nejen dětských, chutnají i dospělým:). Co je ale na těchto novinkách jedinečné je hlavně to, že pochází z nejkvalitnějších BIO potravin v kojenecké kvalitě od regionálních dodavatelů z Itálie. Při výběru surovin byla navíc respektována skutečnost, že v Itálii se každý zemědělský region specializuje na jinou potravinu. Kvalitní semolinová pšenice pro těstoviny například pochází z oblastí Apulie a Toskánska, kde se rodí nejkvalitnější pšenice v Evropě. Rýži zase Hami dováží z oblasti Piemontu, provincie Vercelli, která se chlubí nejširší škálou odrůd rýže na světě. A nakonec špalda pro sušenky je dovážena z regionu Emilia – Romagna. A právě z těchto sušenek jsem pro vás připravila recept na cheesecake nejen pro děti. Sušenky samy o sobě obsahují třtinový cukr, proto v cheesecaku není žádný další přidaný cukr a slazen je banánem. Není tedy rozhodně tak sladký, jak je u klasického cheesecaku zvykem. U nás chutnal ale i tak všem věkovým kategoriím:).
Recept je vhodný pro děti od ukončeného 12. měsíce věku dítěte.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 2 hodin + chlazení cheesecaku
Počet porcí: 8 – 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)
Ingredience na korpus
- 100 g BIO špaldových sušenek Hami Viaggio d´Italia
- 20 g másla
Ingredience na náplň – cheesecake
- 300 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého a ne příliš tekutého)
- 100 g zakysané smetany
- 100 g mascarpone
- 3 zralé banány
- 1 celé vejce z volného chovu
- 1 žloutek z vejce z volného chovu
- 50 g BIO špaldových sušenek Hami Viaggio d´Italia
- popř. čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
- Sušenky nalámejte do nádoby od mixéru/food procesoru a rozemelte na jemno.
- Přidejte máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
- Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem.
- Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na 15 – 20 minut do trouby vyhřáté na 145°C.
- Během pečení si připravte krém.
- Ve větší míse vyšlehejte jogurt, zakysanou smetanu a mascarpone.
- 2 banány buď rozmačkejte nebo rozmixujte a přidejte ke krému.
- Poté zašlehejte vejce, žloutek.
- Nakonec do krému nadrolte několik sušenek (2-3 kusy).
- Krém přesuňte na předpečený sušenkový základ. Formou lehce bouchněte, aby jste se zbavili případných vzduchových bublin.
- Zbylý banán rozkrojte napůl a rovnoměrně vložte do krému, který přes banán zahlaďte.
- Pečte zhruba 50-60 minut při teplotě 150°C.
- Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. Nechte zcela zchladnout. Doporučuji nechat zcela vychladnout venku a potom alespoň 2 hodiny v lednici.
- Po vychladnutí zdobte nadrolenými i celými sušenkami. Já zdobila i lyofilizovaným ovocem, ale můžete použít i ovoce čerstvé.
- Hotový cheesecake uchovávejte v chladu a spotřebujte do 48 hodin.
Pozn. S kávou dětem dortík rozhodně nepodávejte! Tu dopřejte k dortíku pouze dospělým:).
Recept vznikl ve spolupráci s Nutricia a.s.
Žádné komentáře