Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské Základní recepty

Koblížky se skořicí a slaným karamelem

Když jsem fotku těchto koblížků nahrála na Instagram, do 24 h se stala druhou nejoblíbenější fotkou vůbec. A psali jsem mi o recept. Jenže ten jsem v té chvíli ještě neměla tolik vychytaný, aby mohl na blog. Tak jsem nemohla udělat jinak, než se do koblížků v první volné chvíli zase pustit. Představu o tom, co bylo v původním špatně jsem zhruba měla a tak se zadařilo  a božské nadýchané koblížky jsou na světě. Mám z nich ohromnou radost, že se opravdu povedly a a muž se necpal touto smaženou dobrotou tři víkendy po sobě jen tak:D.

 

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: těsto do 30 minut + kynutí 90 + 30 minut + smažení a dokončení do 45 minut

Počet porcí: cca 20-25 koblížků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 150 ml vlažného plnotučného mléka
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • špetka soli

 

Ingredience na těsto

 

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 90 g cukru
  • 1 žloutek z vejce z volného chovu
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 1 panák rumu
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka skořice nebo semínka z vanilky

 

Ingredience na dokončení

 

  • moučkový cukr
  • skořice nebo skořicový cukr
  • 200 g cukru
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/3 lžičky mořské soli

 

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Do větší misky vlijte 150 ml vlažného mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí.
  2. Přidejte lžíci mouky, lžíci cukru  a špetku soli.
  3. Pečlivě rozmíchejte metličkou.
  4. Přikryjte utěrkou a dejte kvásek vzejít na teplé místo. Trvá to asi 15 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr, žloutek, rozpuštěné máslo,panák rumu a kvásek. Zvolte nástavec typu hák a pusťte robot na nižší výkon.
  2. Postupně pak přilévejte mléko a nechte zpracovat v hladké a mírně lepivé těsto. Nechte robot pracovat cca 10 minut.
  3. Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 90 min. na teplem místě.
  4. Po vykynutí těsta si z něj odebírejte vždy kousek a na dostatečně pomoučené pracovní ploše vyválejte na asi centimetrovou placku. Vykrajujte vámi zvolenou velikost koleček. Doporučuji průměr kolem 4 cm.
  5. Také je možnost vytvářet jednotlivé bochánky ručně. Koblížky budou pak naducanější, ale také se musejí déle smažit. Bochánky doporučuji z odkrojků těsta, které znovu zpracujete – nezapomeňte mu dát ale opět čas na nakynutí.
  6. Vykrojené koblížky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
  7. Poté si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm asi centimetrovou vrstvu rostlinného oleje.
  8. Smažte v rozpáleném oleji na mírném ohni podobu asi 3-5 min. z každé strany. Koblížek by se měl nafouknout. Já pracuji na keramické desce a smažím nejčastěji na stupni 4-5. To, že je koblížek z jedné strany hotový, poznáte dle jeho zlatavo-hnědé barvy.
  9. Hotové koblížky přesuňte z oleje na připravený ubrousek nebo kuchyňskou utěrku na vstřebání přebytečného tuku.

 

Dokončení koblížků

 

  1. Máte hned 3 možnosti, jak koblížky chuťově doladit. Buď je můžete pomocí cukrářského sáčku a špičky plnit krémem nebo marmeládou, obalit v moučkovém cukru se skořicí nebo vanilkou a nebo namáčet v polevě.
  2. Já zvolila obalení ve skořicovém cukru a polevu ze slaného karamelu.
  3. Na slaný karamel je potřeba zahřívat 200 g cukru za stálého míchání, dokud se nerozpustí a nepřemění  v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  4. Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
  5. Poté přilijte část připravenou smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
  6. Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu.
  7. Přihoďte sůl, zamíchejte a nechte pár minut odstát – ne však příliš dlouho.
  8. Koblížky z jedné strany namáčejte do slaného karamelu.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď