Když jsem fotku těchto koblížků nahrála na Instagram, do 24 h se stala druhou nejoblíbenější fotkou vůbec. A psali jsem mi o recept. Jenže ten jsem v té chvíli ještě neměla tolik vychytaný, aby mohl na blog. Tak jsem nemohla udělat jinak, než se do koblížků v první volné chvíli zase pustit. Představu o tom, co bylo v původním špatně jsem zhruba měla a tak se zadařilo a božské nadýchané koblížky jsou na světě. Mám z nich ohromnou radost, že se opravdu povedly a a muž se necpal touto smaženou dobrotou tři víkendy po sobě jen tak:D.
Náročnost: střední
Doba přípravy: těsto do 30 minut + kynutí 90 + 30 minut + smažení a dokončení do 45 minut
Počet porcí: cca 20-25 koblížků
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 150 ml vlažného plnotučného mléka
- 22 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička hladké mouky
- špetka soli
Ingredience na těsto
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 90 g cukru
- 1 žloutek z vejce z volného chovu
- 35 g rozpuštěného másla
- 1 panák rumu
- 150 ml plnotučného mléka
- špetka skořice nebo semínka z vanilky
Ingredience na dokončení
- moučkový cukr
- skořice nebo skořicový cukr
- 200 g cukru
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1/3 lžičky mořské soli
Postup
Postup na kvásek
- Do větší misky vlijte 150 ml vlažného mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí.
- Přidejte lžíci mouky, lžíci cukru a špetku soli.
- Pečlivě rozmíchejte metličkou.
- Přikryjte utěrkou a dejte kvásek vzejít na teplé místo. Trvá to asi 15 minut.
Postup na těsto
- Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr, žloutek, rozpuštěné máslo,panák rumu a kvásek. Zvolte nástavec typu hák a pusťte robot na nižší výkon.
- Postupně pak přilévejte mléko a nechte zpracovat v hladké a mírně lepivé těsto. Nechte robot pracovat cca 10 minut.
- Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 90 min. na teplem místě.
- Po vykynutí těsta si z něj odebírejte vždy kousek a na dostatečně pomoučené pracovní ploše vyválejte na asi centimetrovou placku. Vykrajujte vámi zvolenou velikost koleček. Doporučuji průměr kolem 4 cm.
- Také je možnost vytvářet jednotlivé bochánky ručně. Koblížky budou pak naducanější, ale také se musejí déle smažit. Bochánky doporučuji z odkrojků těsta, které znovu zpracujete – nezapomeňte mu dát ale opět čas na nakynutí.
- Vykrojené koblížky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
- Poté si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm asi centimetrovou vrstvu rostlinného oleje.
- Smažte v rozpáleném oleji na mírném ohni podobu asi 3-5 min. z každé strany. Koblížek by se měl nafouknout. Já pracuji na keramické desce a smažím nejčastěji na stupni 4-5. To, že je koblížek z jedné strany hotový, poznáte dle jeho zlatavo-hnědé barvy.
- Hotové koblížky přesuňte z oleje na připravený ubrousek nebo kuchyňskou utěrku na vstřebání přebytečného tuku.
Dokončení koblížků
- Máte hned 3 možnosti, jak koblížky chuťově doladit. Buď je můžete pomocí cukrářského sáčku a špičky plnit krémem nebo marmeládou, obalit v moučkovém cukru se skořicí nebo vanilkou a nebo namáčet v polevě.
- Já zvolila obalení ve skořicovém cukru a polevu ze slaného karamelu.
- Na slaný karamel je potřeba zahřívat 200 g cukru za stálého míchání, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
- Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
- Poté přilijte část připravenou smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
- Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu.
- Přihoďte sůl, zamíchejte a nechte pár minut odstát – ne však příliš dlouho.
- Koblížky z jedné strany namáčejte do slaného karamelu.
Žádné komentáře