Hlavní jídla Jídlo Recepty Základní recepty

Domácí bramborové noky (gnocchi) s pečenými paprikami, ančovičkami a chilli

Gnocchi neboli ňoky. Jo, tak se to správně vyslovuje:). Ale i tak jsem zjistila, že jim stejně spousta lidí říká po svém. Ale proč ne. Já tomuto jídlu také nejčastěji říkám prostě jen noky. V běžné mluvě mi to ň úplně nezní. Nicméně jsem ráda, že pokud si tuto dobrotu vyberu v dobré restauraci, říkám ji správným jménem – není to totiž zas tak dávno, kdy jsem si byla jistá, že se jim říká gnoči:D. Ale ať je to, co je to, je to fakt božské jídlo a není nad to, připravit si jej doma:).

 

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 60 minut (+ čas na vaření a chlazení brambor

Počet porcí: 4 porce

 

Ingredience

 

Ingredience na bramborové noky (cca 4 porce)

 

  • 700 g brambor vařených ve slupce – oloupaných
  • 200 g hladké pšeničné mouky + 50 g na práci s těstem
  • 1 vejce z volného chovu
  • 1/2 lžičky soli

 

Ingredience na omáčku (na 2 porce)

 

  • 2 větší červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušených chilli vloček
  • 5 cherry rajčat
  • 4-5 malých naběraček vody z noků
  • 8 filet z ančoviček
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • parmazán
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Postup na bramborové noky

 

  1. Brambory i se slupkou pouze omyjte a dejte vařit do studené vody.
  2. Uvařené brambory zceďte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
  3. Před přípravou těsta si dejte vařit větší hrnec s vodou a kapkou olivového oleje či troškou másla. Vodu nezapomeňte také dostatečně osolit.
  4. Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno do podoby kaše.
  5. Přidejte vejce, mouku, špetku soli a vypracujte v hladké těsto. Pracujte rychle, ať těsto zbytečně nezahříváte. Výsledek by neměl příliš lepit a mělo by se ním dát dobře pracovat.
  6. Pokud by bylo těsto příliš řídké, či špatně drželo, přidejte mouku dle potřeby.
  7. V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
  8. Těsto rychle řídne a tak z něj ihned tvořte válečky z nichž ukrajujte jednotlivé noky. Váleček by měl mít zhruba tloušťku palce a ukrajované noky by měly být spíše menší – vaření se ještě zvětší.
  9. Pracujte na dostatečně pomoučené pracovní ploše.
  10. Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
  11. Vařte je cca 3 minuty.
  12. Noky jsou v této fázi připravené k „dovaření“ přímo v omáčce nebo opečení na pánvi – záleží, který z receptů na omáčku zvolíte:).
  13. Pokud nebudete z hrnce dávat noky ihned na pánev, dejte je to mísy s kapkou oleje nebo troškou másla – aby se neslepily.

 

 

Postup na noky s pečenými paprikami

 

  1. Papriky omyjte a celé dejte péct na 200°C na cca 20-25 minut.
  2. Paprikám by se měla začít nafukovat místy slupka a místy by měla zhnědnout.
  3. Upečené papriky přesuňte do studené misky a vložte do igelitového pytlíku, aby se zapařily – takto je nechte klidně 5 minut. Pokud igelitové pytlíky nemáte, využijte čehokoliv, kde se papriky zapaří – např. misku s potravinovou fólií.
  4. Poté papriky oloupejte – mělo by to jít zcela snadno – a zbavte semínek.
  5. Očištěné papriky nakrájejte na kostičky a odložte stranou.
  6. Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a orestujte na tenké plátky nasekaný česnek (můžete přidat i kapku řepkového nebo přepuštěného másla, které se tak snadno nepřepalují).
  7. Přidejte lžičku sušených chilli vloček a krátce opražte.
  8. Dále pokračujte přidáním nakrájených pečených paprik, cherry rajčat a 2 naběračkami vody, ve které se noky vařily.
  9. Osolte a nechce na mírném ohni chvíli probublávat.
  10. Mezitím si připravte další pánev s rozehřátou lžící másla a kapkou rostlinného oleje.
  11. Uvařené noky opečte na této pánvi do křupava.
  12. Do omáčky přidejte další naběračku/y dle potřeby a ještě chvíli redukujte.
  13. Stáhněte z plotny, přidejte nasekané ančovičky a dochuťte solí, pepřem, popř. i přidáním chilli a zakápněte troškou citrónové šťávy.
  14. Podávejte s kapkou olivového oleje a bohatou vrstvou parmazánu. Zdobit můžete celými filety z ančoviček, čerstvými rajčaty, pečenými paprikami nebo rukolou.

 

 

TIP: Papriky do omáčky můžete i rozmixovat.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Makarony v krémové omáčce se sušenými rajčaty, hořčicí a bazalkou – MamaChef
    21. 4. 2022 at 15:01

    […] TIP: Zkuste si omáčku připravit i spolu s domácími gnocchi. […]

  • Zanechat odpověď