Gnocchi neboli ňoky. Jo, tak se to správně vyslovuje:). Ale i tak jsem zjistila, že jim stejně spousta lidí říká po svém. Ale proč ne. Já tomuto jídlu také nejčastěji říkám prostě jen noky. V běžné mluvě mi to ň úplně nezní. Nicméně jsem ráda, že pokud si tuto dobrotu vyberu v dobré restauraci, říkám ji správným jménem – není to totiž zas tak dávno, kdy jsem si byla jistá, že se jim říká gnoči:D. Ale ať je to, co je to, je to fakt božské jídlo a není nad to, připravit si jej doma:).
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 60 minut (+ čas na vaření a chlazení brambor
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
Ingredience na bramborové noky (cca 4 porce)
- 700 g brambor vařených ve slupce – oloupaných
- 200 g hladké pšeničné mouky + 50 g na práci s těstem
- 1 vejce z volného chovu
- 1/2 lžičky soli
Ingredience na omáčku (na 2 porce)
- 2 větší červené papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušených chilli vloček
- 5 cherry rajčat
- 4-5 malých naběraček vody z noků
- 8 filet z ančoviček
- olivový olej
- citrónová šťáva
- parmazán
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na bramborové noky
- Brambory i se slupkou pouze omyjte a dejte vařit do studené vody.
- Uvařené brambory zceďte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
- Před přípravou těsta si dejte vařit větší hrnec s vodou a kapkou olivového oleje či troškou másla. Vodu nezapomeňte také dostatečně osolit.
- Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno do podoby kaše.
- Přidejte vejce, mouku, špetku soli a vypracujte v hladké těsto. Pracujte rychle, ať těsto zbytečně nezahříváte. Výsledek by neměl příliš lepit a mělo by se ním dát dobře pracovat.
- Pokud by bylo těsto příliš řídké, či špatně drželo, přidejte mouku dle potřeby.
- V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
- Těsto rychle řídne a tak z něj ihned tvořte válečky z nichž ukrajujte jednotlivé noky. Váleček by měl mít zhruba tloušťku palce a ukrajované noky by měly být spíše menší – vaření se ještě zvětší.
- Pracujte na dostatečně pomoučené pracovní ploše.
- Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
- Vařte je cca 3 minuty.
- Noky jsou v této fázi připravené k „dovaření“ přímo v omáčce nebo opečení na pánvi – záleží, který z receptů na omáčku zvolíte:).
- Pokud nebudete z hrnce dávat noky ihned na pánev, dejte je to mísy s kapkou oleje nebo troškou másla – aby se neslepily.
Postup na noky s pečenými paprikami
- Papriky omyjte a celé dejte péct na 200°C na cca 20-25 minut.
- Paprikám by se měla začít nafukovat místy slupka a místy by měla zhnědnout.
- Upečené papriky přesuňte do studené misky a vložte do igelitového pytlíku, aby se zapařily – takto je nechte klidně 5 minut. Pokud igelitové pytlíky nemáte, využijte čehokoliv, kde se papriky zapaří – např. misku s potravinovou fólií.
- Poté papriky oloupejte – mělo by to jít zcela snadno – a zbavte semínek.
- Očištěné papriky nakrájejte na kostičky a odložte stranou.
- Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a orestujte na tenké plátky nasekaný česnek (můžete přidat i kapku řepkového nebo přepuštěného másla, které se tak snadno nepřepalují).
- Přidejte lžičku sušených chilli vloček a krátce opražte.
- Dále pokračujte přidáním nakrájených pečených paprik, cherry rajčat a 2 naběračkami vody, ve které se noky vařily.
- Osolte a nechce na mírném ohni chvíli probublávat.
- Mezitím si připravte další pánev s rozehřátou lžící másla a kapkou rostlinného oleje.
- Uvařené noky opečte na této pánvi do křupava.
- Do omáčky přidejte další naběračku/y dle potřeby a ještě chvíli redukujte.
- Stáhněte z plotny, přidejte nasekané ančovičky a dochuťte solí, pepřem, popř. i přidáním chilli a zakápněte troškou citrónové šťávy.
- Podávejte s kapkou olivového oleje a bohatou vrstvou parmazánu. Zdobit můžete celými filety z ančoviček, čerstvými rajčaty, pečenými paprikami nebo rukolou.
TIP: Papriky do omáčky můžete i rozmixovat.
1 komentář
Makarony v krémové omáčce se sušenými rajčaty, hořčicí a bazalkou – MamaChef
21. 4. 2022 at 15:01[…] TIP: Zkuste si omáčku připravit i spolu s domácími gnocchi. […]