Loni, těsně před porodem, jsem dělala borůvkové palačinky s mátovým cukrem. Tato kombinace mě natolik oslovila, že jsem ji teď zopakovala. Palačinky jsem vyměnila za lívance a je to ještě lepší než palačinky tenkrát. A nenechte se odradit přípravou, protože je to opravdu extra jednoduché, stejně jako příprava přelivu nebo mátového cukru. A je to fakt borůvkový nebe v puse!:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: cca 25 min
Počet porcí: 2 velké porce/ 4 malé porce
Ingredience
Lívance
- 200 g borůvek
- 40 g polotučného tvarohu
- 2 vejce z volného chovu
- 280 g plnotučného mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
- 170 g hladké mouky
- špetka soli
- přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
Mátový cukr
- cca 100 g cukru krystal nebo třtinového cukru
- hrst lístků čerstvé máty
Borůvkový přeliv
- 70 g čerstvých borůvek
- 65 g plnotučného mléka
- 1 lžička mátového cukru
Postup
Lívance
- Borůvky umyjte a spolu s tvarohem, mlékem a vejci rozmixujte do konzistence „shaku“.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte.
- K sypké směsi přilijte borůvkovou směs a pomocí metličky vymíchejte v hladké těsto.
- Lívancovou směs nechce 5 minut odpočinout.
- Smažte na středně rozpálené pánvi na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji z obou stran( v případě oleje, používejte na rozetření štětec nebo papírovou utěrku, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě).
- Z každé strany smažte lívanec zhruba 30 sekund.
- Takto postupujte i se zbytkem těsta.
Mátový cukr
- Do hmoždíře dejte mátu spolu cukrem a rozdrťte do jemna.
- Popřípadě můžete použít kuchyňský robot se sekáčkem.
- Dejte si pozor, ať jsou lístky máty suché a cukr vám tak nerozmočí!
Borůvkový přeliv
- Omyjte borůvky mixujte do hladka spolu s mlékem a lžičkou mátového cukru.
- Přeliv si připravte až úplně nakonec, jelikož při odstátí se začne srážet – je tedy potřeba po mixování ihned podávat.
Lívance skládejte na sebe a podávejte s borůvkovým přelivem, mátovým cukrem a čerstvými borůvkami.
Žádné komentáře