Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Borůvkové lívance s mátovým cukrem

 

Loni, těsně před porodem, jsem dělala borůvkové palačinky s mátovým cukrem. Tato kombinace mě natolik oslovila, že jsem ji teď zopakovala. Palačinky jsem vyměnila za lívance a je to ještě lepší než palačinky tenkrát. A nenechte se odradit přípravou, protože je to opravdu extra jednoduché, stejně jako příprava přelivu nebo mátového cukru. A je to fakt borůvkový nebe v puse!:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 25 min

Počet porcí: 2 velké porce/ 4 malé porce

 

 

Ingredience

 

Lívance

 

  • 200 g borůvek
  • 40 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce z volného chovu
  • 280 g plnotučného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej

 

Mátový cukr

 

  • cca 100 g cukru krystal nebo třtinového cukru
  • hrst lístků čerstvé máty

 

Borůvkový přeliv

 

  • 70 g čerstvých borůvek
  • 65 g plnotučného mléka
  • 1 lžička mátového cukru

 

 

 

Postup

 

Lívance

 

  1. Borůvky umyjte a spolu s tvarohem, mlékem a vejci rozmixujte do konzistence „shaku“.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte.
  3. K sypké směsi přilijte borůvkovou směs a pomocí metličky vymíchejte v hladké těsto.
  4. Lívancovou směs nechce 5 minut odpočinout.
  5. Smažte na středně rozpálené pánvi na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji z obou stran( v případě oleje, používejte na rozetření štětec nebo papírovou utěrku, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě).
  6. Z každé strany smažte lívanec zhruba 30 sekund.
  7. Takto postupujte i se zbytkem těsta.

 

Mátový cukr

 

  1. Do hmoždíře dejte mátu spolu cukrem a rozdrťte do jemna.
  2. Popřípadě můžete použít kuchyňský robot se sekáčkem.
  3. Dejte si pozor, ať jsou lístky máty suché a cukr vám tak nerozmočí!

 

Borůvkový přeliv

 

  1. Omyjte borůvky mixujte do hladka spolu s mlékem a lžičkou mátového cukru.
  2. Přeliv si připravte až úplně nakonec, jelikož při odstátí se začne srážet – je tedy potřeba po mixování ihned podávat.

 

Lívance skládejte na sebe a podávejte s borůvkovým přelivem, mátovým cukrem a čerstvými borůvkami.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď