Jaro o sobě dává konečně znát a tak jsem trošku z něj vložila i do této polévky. Brokolice je klasika, ale v kombinaci s čerstvou pažitkou dodá polévce krásnou barvu a svěžest, která k jaru patří!:) Určitě nevynechte smažené (pokud budete chtít pečené) brambory – až s nimi je krém opravdu dokonalý!:) A recept je vhodný pro veganské či postní stravování.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 větší cibule
- 1 brokolice
- cca 50 g čerstvé pažitky
- 1 malá mrkev
- 1 malá brambora
- voda
- kvalitní rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový)
- sůl
+ 2 vetší brambory
Postup
- Brokolici omyjte, odkrájejte růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubo.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a cibuli restujte do zlatova.
- Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev a také ji opečte.
- Poté přidejte brokolici a vše zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina zcela ponořená.
- Osolte, přidejte oloupanou a nakrájenou bramboru a vařte dokud všechna zelenina nezměkne – cca 25 minut.
- Stáhněte z ohně a přidejte omytou pažitku.
- Vše rozmixujte ponorným mixérem do dokonale hladkého krému.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podávejte s bramborovými lupínky. (Brambory umyjte i se slupkou a nakrájejte na co nejtenčí plátky – plátky osušte. Rozpalte kvalitní rostlinný olej (ne olivový) a smažte z obou stran.)
Žádné komentáře