Přivdala jsem se do rodiny, kde se několikrát do roka drží půst. Většinou to znamená, že se nejí žádné živočišné produkty. Někdy se ale vynechává dokonce i olej. Jindy se naopak povolují ryby. Jeden z těchto půstů probíhá i v předvelikonočním období a začal předminulé pondělí. Kdybych nekojila, vezmu to jako výzvu a zapojím se taky. Můj muž totiž tento půst každoročně dodržuje. Letos tedy živočišné produkty jen omezíme. Nicméně, nedávno jsem měla narozeniny a tak bylo milou povinností pozvat rodinu na něco dobrého. Připravila jsem několik veganských jídel, které jsem tak nějak vymýšlela za pochodu. Podával se houbový krém ze sušených hub z Ukrajiny, veganský guláš, curry zelené fazolky s kokosovým mlékem a kešu ořechy, spousta různé zeleniny, hummus, guacamole, domácí špaldový chléb a tahle sladká dobrota:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 70 min
Počet porcí: cca 12 porcí
Ingredience
Korpus
- 250 g rostlinného mléka (např. mandlové, rýžové, ovesné)
- 100 g mandlové mouky
- 200 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 50 g tmavého třtinového cukru
- 1/2 prášku na pečení (bezfosfátového)
- 1 a 1/2 zralého banánu
Karamel s banány
- 400 ml kokosového mléka
- 300 g tmavého třtinového cukru
- špetka soli
- 2 banány
Čokoládová poleva
- 180 g kokosového mléka
- 175 g vysokoprocentní hořké čokolády bez obsahu mléka
Postup
Korpus
- Banán rozmačkejte pomocí vidličky (můžete jej pomačkat ještě ve slupce, lépe se tak rozmělní).
- Přidejte mandlovou mouku, třtinový cukr, špaldovou mouku, rostlinné mléko, prášek na pečení a pomocí stěrky vymíchejte hladké těsto.
- Středně velký pekáč vymažte rostlinným olejem či tukem a vyložte pečicím papírem – ten pak znovu lehce vymažte.
- Směs na korpus vlijte do formy a pečte 25-30 minut na 195°C, dokud není těsto upečené a povrch zlatavý.
Karamel s banány
- V menším kastrolu smíchejte kokosové mléko s třtinovým cukrem, špetkou soli a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Poté vařte na středním ohni za občasného míchání, dokud směs nezhoustne v karamelovou omáčku. Trvá to cca 30-40 minut.
- Banány nakrájejte na plátky a položte na upečený korpus, vše zalijte hotovým karamelem a nechte zcela vychladnout.
Čokoládová poleva
- Kokosové mléko přiveďte k varu.
- Poté stáhněte z plotny, vhoďte kousky čokolády a mimo plotnu vmíchejte v hladkou lesklou polevu.
- Polevou zalijte korpus s vychladlým karamelem a nechte přes noc v chladu zatuhnout.
- Krájejte horkým nožem na menší čtverečky.
- Podávat můžete jen tak nebo s kokosovou šlehačkou.
TIP: Nejraději používám kokosové mléko značky A-AROY. Za nejlepší cenu jej koupíte v Brně na tržnici na Olomoucké nebo v Praze v Sapě. Prodává se ale také ve zdravých výživách nebo nově i např. v Globusu.
TIP: Jelikož je kokosové mléko samo o sobě sladké, doporučuji použít čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa a nejlépe bez cukru.
TIP: Pokud chcete ještě více snížit sladkost řezů, vynechejte cukr ze základního korpusu.
Žádné komentáře