Když se řekne „ořechy“ a jejich využití, asi se vám nejdříve vybaví různé oříškové dezerty a moučníky nebo oříšky k zobání či jako doplněk snídaňových kaší a misek. Já to tak teda mám :D:). Oříšky jsou ale naprosto úžasné i jako součást slaných receptů. Třeba tato kuřecí korma je toho důkazem. Tento recept má mnoho podob a už jen v samotné Indii, odkud pochází, se dělá v každé její části jinak. Tohle je tedy taková „moje“ korma a pojetí tohoto receptu, která obsahuje hned 3 druhy ořechů. Kešu, mandle a kokos. Oříšky jsou v omáčce rozemleté do podoby pasty, ale také ji zdobí při servírování. Skvělé je i to, když si nasekané kousky kešu či mandlí nebo strouhaný kokos přimícháte do hotové omáčky. Recept jsem po menší pauze připravila opět pro Ochutnej ořech. Seženete tam všechny oříšky, na které si vzpomenete, ale i další dobroty. A pokud milujete ořechy stejně jako já a potřebujete jich tak doma pořádnou zásobu, určitě rádi uslyšíte, že Ochutnej ořech má opravdu skvělé ceny. Půl kila kešu teď vychází na 159 Kč třeba. K tomu navíc můžete využít do 12. 5. 2022 i můj kód MAMACHEF10 na 10% slevu. Joo a určitě zkuste loupané lískové oříšky, ty jsou něco!
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 60 minut + marinování kuřecího
Počet porcí: 3 porce
Ingredience
Ingredience na marinádu
- 500 g kuřecích prsou
- 200 g bílého tučného jogurtu
- 1 lžička koření garam masala (nebo 1/2 lžičky mletého koriandru a 1/2 lžičky mletého římského kmínu)
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- sůl
Ingredience na cibulovo-ořechovou pastu
- 1-2 lžíce přepuštěného másla
- 4 střední cibule
- 25 g čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 55 g kešu ořechů nebo loupaných mandlí Ochutnej ořech(může být i mix)
- 15 g strouhaného kokosu s vysokým obsahem tuku Ochutnej ořech
- 100 ml kokosového mléka (nikoli kokosového nápoje)
Ingredience na omáčku
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 2 celé skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička koření garam masala (nebo 1/2 lžičky mletého koriandru a 1/2 lžičky mletého římského kmínu)
- 1 lžička mleté skořice
- 300 ml kokosového mléka (nikoli kokosového nápoje)
- 1/2 – 1 lžíce medu
- sůl
Postup
- Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- Ve větší misce smíchejte jogurt, garam masalu a kurkumu.
- Kuřecí kousky přidejte do marinády, promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice, ideálně přes noc.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, zázvor i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozpalte 2 lžíce přepuštěného másla: Při nižší až střední teplotě opékejte za občasného promíchání cibuli, dokud nebude krásně zkaramelizovaná, trvá to asi 10-15 minut.
- Teplotu pak lehce zvyšte, cibuli odsuňte na stranu pánve/hrnce a opražte ořechy a strouhaný kokos. Poté přidejte i zázvor a česnek a restujte už společně s oříšky a cibulí, dokud se nerozvoní.
- Tuto směs pak dejte stranou z pánve, přidejte 100 ml kokosového mléka a rozmixujte do hladké pasty.
- V pánvi/hrnci, kde se připravovala cibule, rozehřejte 1 lžící přepuštěného másla a orestujte na ní koření – celou i mletou skořici, mletý kardamom, kurkumu a garam masalu, opět jen dokud se nerozvoní.
- Poté orestujte maso, které nechte lehce okapat z jogurtové marinády a restujte asi 3-5 minut. Dále přidejte zbytek jogurtové marinády, cibulovo-ořechovou pastu, promíchejte a nakonec zalijte kokosovým mlékem.
- Přidejte špetku soli a nechte probublávat 20-25 minut, dokud nebude maso zcela hotové.
- Než bude omáčka s masem hotová, na sucho na pánvi si orestujte kešu, mandle nebo obojí a kokos.
- Kuřecí kormu nakonec dochuťte dle potřeby medem, solí, můžete přidat i špetku skořice nebo nasekané oříšky či kokos přímo do omáčky.
- Podávejte ozdobené nasekanými oříšky spolu s rýží, naanem nebo jinou chlebovou plackou.
TIP: Zázvor jde nejlépe loupat pomocí klasické škrabky na brambory nebo pomocí lžíce.
TIP: Omáčku můžete i doladit lžičkou kešu másla.
Žádné komentáře