Hustá polévka je jedno z nejlepších jídel, které si v zimě můžeme dát. Alespoň teda pro mě. Miluju jak zelňačku, tak i tuhle rajčatovou polévku se zeleninou a červenou čočkou. Kromě toho, že zasytí a zahřeje, dovolí vám doma zužitkovat i zeleninu z lednice. Já téměř vždy dávám pórek a mrkev, ale není problém přidat to, co zrovna doma máte – brokolici, cuketu, celer, petržel, kadeřávek, ad. Na tuto polévku mě přivedla Kája Four a Kačí Smooth&Cooking, které obě recepty na podobnou polévku mají. Kredit za inspiraci jdou tedy přímo k nim:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: cca 3 porce
Ingredience
- 1 střední cibule
- 1/2 velkého pórku nebo 1 menší pórek
- 2 velké mrkve
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 velké rajče
- 1 plechovka drcených rajčat (400 g / pevný podíl cca 250 g)
- 850 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- snítka čerstvého oregana nebo tymiánu (popř. 1/2 – 1 lžička sušených bylinek) – možno vynechat, pokud nejste na bylinky:)
- 100 g červené čočky
- sůl
- 2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
+
- pecorino, parmazán nebo feta
- čerstvé oregano nebo tymián
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Mrkve očistěte, omyjte a nakrájejte také na kolečka, popř. na půlkolečka. Česnek oloupejte. Rajče ideálně oloupejte (můžete jej naříznout do mřížky a slupku stáhnout, popř. předtím spařit v horké vodě) a nakrájejte na větší kostky. Čočku propláchněte horkou/vařící a poté studenou vodou.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a opékejte cibuli do zlatova.
- Dále přidejte pórek a mrkev a také zarestujte.
- Pokračujte přidáním utřeného nebo prolisovaného česneku a jen chvíli opékejte dokud se nerozvoní.
- Ihned poté přidejte rajče a plechovku drcených rajčat. Promíchejte.
- Do hrnce přilijte vývar, přihoďte nové koření, pepř, bobkový list, snítku bylinek nebo sušené bylinky*, osolte a zamíchejte. Takto nechte na středním ohni cca 15 minut probublávat.
- Po 15 minutách do hrnce přidejte čočku a vařte dalších cca 10 – 15 minut, dokud není čočka hotová.
- Nakonec polévku dochuťte solí.
- Podávejte s najemno nastrouhaným pecorinem, parmazánem nebo nadrolenou fetou. Všechny sýry jsou velmi výrazné a slané, takže polévku skvěle dochutí. Zdobit můžete lístečky čerstvých bylinek jako je oregano, tymián nebo i bazalka.
*Pokud z polévky nechcete později „lovit“ větvičky od bylinek, můžete je předem svázat potravinářským provázkem – lépe je pak v polévce díky provázku najdete. Druhou možností je obrat ze snítky pouze lístečky bylinky.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře