Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Hustá zimní rajčatová polévka s mrkví, pórkem a červenou čočkou

Hustá polévka je jedno z nejlepších jídel, které si v zimě můžeme dát. Alespoň teda pro mě. Miluju jak zelňačku, tak i tuhle rajčatovou polévku se zeleninou a červenou čočkou. Kromě toho, že zasytí a zahřeje, dovolí vám doma zužitkovat i zeleninu z lednice. Já téměř vždy dávám pórek a mrkev, ale není problém přidat to, co zrovna doma máte – brokolici, cuketu, celer, petržel, kadeřávek, ad. Na tuto polévku mě přivedla Kája Four a Kačí Smooth&Cooking, které obě recepty na podobnou polévku mají. Kredit za inspiraci jdou tedy přímo k nim:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: cca 3 porce

 

 

Ingredience

 

  • 1 střední cibule
  • 1/2 velkého pórku nebo 1 menší pórek
  • 2 velké mrkve
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 velké rajče
  • 1 plechovka drcených rajčat (400 g / pevný podíl cca 250 g)
  • 850 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • snítka čerstvého oregana nebo tymiánu (popř. 1/2 – 1 lžička sušených bylinek) – možno vynechat, pokud nejste na bylinky:)
  • 100 g červené čočky
  • sůl
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje

+

  • pecorino, parmazán nebo feta
  • čerstvé oregano nebo tymián

 

 

Postup

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Mrkve očistěte, omyjte a nakrájejte také na kolečka, popř. na půlkolečka. Česnek oloupejte. Rajče ideálně oloupejte (můžete jej naříznout do mřížky a slupku stáhnout, popř. předtím spařit v horké vodě) a nakrájejte na větší kostky. Čočku propláchněte horkou/vařící a poté studenou vodou.
  2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a opékejte cibuli do zlatova.
  3. Dále přidejte pórek a mrkev a také zarestujte.
  4. Pokračujte přidáním utřeného nebo prolisovaného česneku a jen chvíli opékejte dokud se nerozvoní.
  5. Ihned poté přidejte rajče a plechovku drcených rajčat. Promíchejte.
  6. Do hrnce přilijte vývar, přihoďte nové koření, pepř, bobkový list, snítku bylinek  nebo sušené bylinky*, osolte a zamíchejte. Takto nechte na středním ohni cca 15 minut probublávat.
  7. Po 15 minutách do hrnce přidejte čočku a vařte dalších cca 10 – 15 minut, dokud není čočka hotová.
  8. Nakonec polévku dochuťte solí.
  9. Podávejte s najemno nastrouhaným pecorinem, parmazánem nebo nadrolenou fetou. Všechny sýry jsou velmi výrazné a slané, takže polévku skvěle dochutí. Zdobit můžete lístečky čerstvých bylinek jako je oregano, tymián nebo i bazalka.

*Pokud z polévky nechcete později „lovit“ větvičky od bylinek, můžete je předem svázat potravinářským provázkem – lépe je pak v polévce díky provázku najdete. Druhou možností je obrat ze snítky pouze lístečky bylinky.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď