Věřili byste, že po těch letech, co píši blog, jsem letos upekla svého prvního velikonočního beránka? Když jsem ho měla kdysi nafotit pro klienta, dala jsem ho za úkol kamarádce, která mi chodila s focením vypomáhat. Nešlo o tvorbu receptu, jen jsem potřebovala finální produkt, a tak jsem se do něj sama nějak neměla chuť pouštět. U nás doma se totiž ani nikdy nepekl a vždy mi to přišlo jako taková obyčejná buchta :D. Jenže letos mě ty „obyčejné buchty“ hrozně baví. Celé těhotenství si ujíždím na bábovkách (což jste si už asi stihli všimnout :D) a beránek je vlastně taky taková bábovka. Na rozdíl od mých letošních bábovek se ale povedl na první dobrou, což jsem vlastně ani nečekala. Teď už nám zbývá jen kousek jeho hlavy, takže to je asi tím nejlepším důkazem, že stojí za to:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 40 – 50 minut pečení
Počet porcí: 1 beránek – vychází na 8 – 10 porcí (pro představu – zde najdete odkaz s rozměry mnou použité formy)
Ingredience
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 110 – 140 g cukru krupice (případně třtinového cukru) – dle toho, jak moc jste zvyklí sladit
- 95 g kvalitního rostlinného oleje – ideálně řepkový (předem si k němu ale přičichněte – některé, ač kvalitní oleje mohou mít nepříjemný ocas)
- 165 g kefíru
- 100 g loupaných nesolených pistácií (popř. solené pistácie opláchněte a vysušte v troubě nebo na pánvi)
- 110 g polohrubé pšeničné mouky
- 85 g hladké pšeničné mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu (popř. část cukru nahraďte cukrem vanilkovým)
- 1 malá lžička mletého kardamomu
- 50 g bílé čokolády
Postup
- Vejce a kefír vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu. Studená vejce bude hůře zvětšovat svůj objem a studený kefír může těsto srazit.
- Vejce začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu a pěnit, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs – šlehejte minimálně 5 minut v kuchyňském robotu, ručně až 10 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte olej.
- Dále opět velmi pomalu přilévejte a zašlehávejte kefírové mléko.
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs namletých pistácií, prosáté polohrubé a hladké mouky, prášku do pečiva, vanilky a kardamomu
- Formu na beránka vymažte opravdu důkladně máslem nebo olejem (doporučuji olej ve spreji, který nevynechá žádný kout) a vysypte polohrubou moukou.
- Těsto nalijte do formy. Bílou čokoládu nasekejte na středně velké kousky a zlehka, rovnoměrně ji rozprostřete na těsto a jen zlehka ponořte pod hladinu těsta. Čokoláda se během pečení propadne níže, nechceme však, aby propadla na úplné dno a připekla se k formě.
- Pečte na 165° – 170°C (horní/spodní ohřev) po dobu 40 – 50 minut. Během pečení troubu zbytečně neotevírejte.
- Po vytažení z trouby nechte beránka pár minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy.
- Podávat můžete lehce zasypané moučkovým cukrem.
TIP: Bílou čokoládu můžete i rozpustit na vodní lázni a pak ji lehce vychladlou vmíchat přímo do těsta.
TIP: Těsto bude skvěle fungovat i v bábovkové formě.
Žádné komentáře