Tohle je tzv. bezezbytková polévka. Posbíráte doma zeleninu, co je třeba spotřebovat, přidáte něco navíc, vše upečete a skvělá polévka je na světě. Můžete se řídit receptem, ale taky jej klidně berte jen jako inspiraci ke spotřebě surovin, co máte zrovna doma. Tahle polévka přesně tak vznikla a věřím, že bude super i při obměně druhů zeleniny:).
Náročnost: velmi malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 2-3 porce
Ingredience
- hrst cherry rajčat nebo 1 velké rajče
- 1/2 červené papriky
- 1/3 pórku
- stonek brolice + 2 růžičky brokolice
- 2 menší petržele
- 1 střední mrkev
- 1 větší brambora
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 l vody nebo vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- sůl
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
+
- uzený losos
Postup
- Petržel, mrkev, bramboru, stonek brokolice a cibuli oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
- Papriku, rajče, pórek a rozebrané růžičky brokolice opláchněte a nechte vcelku.
- Všechnu zeleninu vložte do pekáče a zasypte lžičkou soli a lžičkou uzené papriky, promíchejte.
- Nakonec přidejte stroužky česneku i se slupkou a přepuštěné máslo/olej.
- Pečte na 180°C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
- Poté zbavte česnek, papriku i rajčata slupky a spolu se zbytkem zeleniny přesuňte do středně velkého hrnce.
- Připečeniny z horkého pekáče zalijte 1 litrem vody nebo vývaru a slijte do hrnce k zelenině.
- Dále přidejte kokosové mléko a nechte přivést k varu.
- Stáhněte hrnec z plotny a rozmixujte dohladka.
- Podávat můžete s čerstvými bylinkami, uzeným lososem a našlehaným kokosovým mlékem.
TIP: Při použití oleje a vynechání lososa máte čistě rostlinnou verzi polévky:).
Žádné komentáře