V Mexiku jsem bohužel ještě nebyla. Nicméně tuto kuchyni zbožňuju. Kdo by taky ne😊. Jako ve všech světových kuchyních, nejvíc jsem i v této nakloněna receptům s obsahem sýru. Hodně sýru. A quesadilla je přesně takovou sýrovou bombou, kterou nejde nemilovat. Než jsem se do receptu vůbec pustila, trošku jsem pátrala po tom, jak má vlastně ve své originální podobě vypadat. Jeden zdroj říkal, že sýr je vlastně základem celého jídla a další, že quesadilla vlastně ani sýr obsahovat nemusí:D. Jedno se ale shodovala ve všech zdrojích, quesadilla je velmi oblíbeným pokrmem po celém světe. Základem je tortilla – může být jak kukuřičná, tak pšeničná – a je naplněna a zapečena. Tortillu je možné naplnit z půlky a přehnout, a nebo naplnit po celé šířce a přiložit druhou plackou – což je vhodné u menších tortill. V mém receptu rozhodně nebude chybět již zmiňovaný sýr a doplní ho natrhané farmářské kuřátko v omáčce z limetky a Tabasca. Já jsem použila Tabasco Chipotle, které má úžasnou zauzenou chuť a příjemný stupeň pálivosti a dost jsem si ho oblíbila. Každopádně bude recept fungovat i s klasickým červeným Tabascem, ale doporučuji opravdu zkusit Chipotle😊. No a konečně jsem měla 2 možnosti, jak celý recept pojmout. A to tak, jestli zvolit kupované tortilly a nebo se pustit do těch domácích. Bez mučení přiznám, že udělat si ty domácí je opravdu náročnější než zajít do obchodu:D. Je tu ale jedno velké ale. A to složení většiny dostupných kupovaných tortill, se kterým nejsem úplně spokojená. Koneckonců, každý si může takto vybrat, do které verze receptu se pustí. Zda se zaměří na náplň nebo si udělá tuhle dobrotu celou včetně oněch domácích tortill😊.
Počet porcí: 3 velké quesadillas
Náročnost: malá (tortilly – střední)
Doba přípravy: do 90 minut (včetně tortill)/ do 60 minut (bez tortill)
Ingredience
Ingredience na marinádu
- 500 g kuřecích prsou
+
- 2 lžičky Tabasca Chipotle
- 1 lžička Tabasca Garlic (popř. stroužek česneku + 1 lžička Tabasca Chipotle navíc)
- 2 lžíce rostlinného oleje (ne však olivový)
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
Ingredience na dokončení masa (omáčku)
- 100 ml vody
- 1 větší lžička másla
- Šťáva z 1 limetky
- 2-3 lžičky Tabasca Chipotle
- Třtinový cukr
- Sůl
+
- 300 g sýru cheddar (popř. jiného, nejlépe, podobného sýra)
- Hrst cherry rajčat
- Zakysaná smetana
Ingredience na avokádový dip
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- Šťáva za ½ limetky
- Sůl
- Pepř
Ingredience na 4 velké tortilly
- 300 g hladké mouky
- 60 g rostlinného oleje
- 60 g vody
- 3 lžičky zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva (bezfosfátový)
- ½ lžičky soli
Postup
Postup na marinádu
- Maso omyjte a očistěte.
- Poté se osolte a vložte do marinády z Tabasca, oleje a třtinového cukru.
- Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Kuřecí prsa nechte zatáhnout na rozpálené pánvi z obou stran a vložte je do pekáčku.
- Pokud by maso začalo pouštět šťávu – slijte šťávu do připraveného pekáčku – aby se maso nevařilo, ale zatáhlo.
- Zalijte asi 100 ml vody, přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut.
- Potom alobal oddělejte, maso otočte a pečte dalších 10-15 minut.
- Nakonec maso pomocí dvou vidliček natrhejte a dejte ještě na 5 minut do trouby.
- Hotové trhané kuřecí si dejte stranou a šťávu slijte do kastrůlku.
- Přidejte lžičku třtinového cukru a nechte svařit tak, aby se výpek mírně zredukoval.
- Stáhněte šťávu z plotny, vhoďte do ní větší lžičku másla a krouživými pohyby hrncem nechte máslo spojit se šťávou.
- Natrhané maso vraťte do omáčky a přidejte 2-3 lžičky Tabasca Chipotle (pokud máte rádi více pikatní, klidne přidejte víc😊), limetovou šťávou a případně dochuťte solí.
- Promíchejte a odložte stranou.
- Cheddar nastrouhejte nahrubo.
- Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky.
Postup na avokádový dip
- Avokádo vydlabejte do odměrného válce nebo jiné vhodné nádoby pro mixování.
- Přidejte zakysanou smetanu nebo jogurt a rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
- Přidejte limetovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
Postup na domácí tortilly
- Mouku prosejte na pracovní plochu.
- Vytvořte důlek a do něj přidejte olej, vodu, zakysanou smetanu, prášek do pečiva a sůl.
- Pomocí vidličky začněte těsto smíchávat.
- Jakmile se tekutina spojí se suchými surovinami, začněte propracovávat pomocí rukou (opravdu je zde třeba ruční práce, robot nemusí fungovat a těsto se v něm bude stále drolit).
- Pokud by se ale přeci jen stá le drolilo, přidejte lžíci vody.
- Těsto důkladně propracujte – výsledná konzistence má být měkká a elastická.
- Propracované těsto nechte cca 30 minut odpočinout.
- Poté si jej rozdělte na 4 části.
- Těsto již nepropracovávejte a rovnou rozválejte do kulatého tvaru tortilly. Čím bude tortilla tenčí, tím lépe se pak bude plnit a bude chutnější. Snažte se však těsto nenatrhnout.
- Pracujte na čisté pracovní ploše, bez jakéhokoliv podsypaní.
- Tortilly pečte na suché pánvi, na středním plameni, maximálně 1 minutu z každé strany.
- Hotovou tortillu dejte ihned zapařit – jen tak zůstane vláčná a měkká. V opačném případě by velmi rychle ztvrdla. Zapařit ji můžete buď na talíři, zabalenou do alobalu nebo přikrytou např. vetší mísou.
- Pokud nebudete tortilly ihned používat, měly by takto zůstat do úplného vychladnutí.
Postup na dokončení
- Tortillu naplňte pořádnou porcí trhaného kuřecí a asi 100 g strouhaného sýru.
- Náplň umisťujte na jednu polovinu tortilly a druhou polovinou ji přeložte.
- Na suché pánvi, na středním plameni, opečte naplněnou tortillu – quesadillu – z obou stran – z každé opět maximálně 1 minutu.
- Nebojte se, že vám všechna náplň vypadne. Rozpuštěný sýr náplň podrží. Pracujte však opatrně.
- Servírujte s avokádovým dipem, čerstvými rajčaty a zakysanou smetanou.
- Tabasco Chipotle nebo Tabasco Sriracha skvěle poslouží i vnějšímu dochucení pokrmu.
TIP: Quesadillu můžete zapéct i pomocí kontaktního grilu nebo i v rámci klasického grilu a letního grilování:).
TIP: Pokud chcete pokrm ještě vylepšit, připravte si v rámci náplně navíc i karamelizovanou cibuli. Postup je jednoduchý – budete potřebovat 2-3 velké cibule.
- Cibuli oloupejte, rozkrojte vždy napůl a nakrájejte na půlkolečka.
- Na pánvi zlehka rozehřejte 2-3 lžíce másla nebo oleje (nebo mix) a přidejte nakrájenou cibuli.
- Na mírném ohni nechte za občasného míchání cibulku povolit a zkaramelizovat. Trvá to asi 15-20 minut. Cibule začne při pomalém opékání pouštět šťávu s přirozeným výskytem cukrů, která začne karamelizovat a cibule bude postupně hnědnout.
- Nakonec cibuli osolte a opepřete. Můžete přidat i kapku Tabasca.
Recept vznikl ve spolupráci s TABASCO(R) SAUCE.
Žádné komentáře