Jídlo Recepty Sladké Sváteční

Linecké cukroví

 

Tento recept mám po svojí babičce, kterou jsem bohužel ani nepoznala. V originálu je hladká mouka a při mém prvním pokusu o letošní linecké jsem ji celou nahradila moukou špaldovou. Nebyl to příliš dobrý nápad. Těsto se drolilo a vykrajování bylo o nervy. Podruhé jsem dala půl napůl hladkou a špaldovou mouku a s těstem se hned pracovalo úplně jinak. Základem u každého cukroví  (a zejména toho vykrajovaného) jsou kvalitní suroviny. Proto použijte jedině máslo a nejlépe to pravé české (pozor, ale na másla s vyšším obsahem syrovátky – tvary se pak při pečení mohou roztékat – stalo se mi to např. u másla od Gran Moravie, které jinak zbožňuju). Na linecké cukroví je taky potřeba dobrá mouka a v tomto směru se mi vždy osvědčila např. Babiččina volba.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min + uležení těsta nejlépe přes noc

 

 

Ingredience

 

  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 200 g povoleného másla
  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 20 g vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • marmeláda (kyselejší – používám domácí rybízovou)

 

 

Postup

 

  1. Do mísy od robotu dejte obě mouky, na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z půlky citrónu.
  2. Vše nechte v robotu zpracovávat na střední výkon, dokud se směs nespojí v těsto.
  3. Těsto můžete zpracovat i ručně. V míse ze surovin vytvořte drobenku. Poté přemístěte na vál a hnětením vytvořte hladké těsto, které se nebude lepit k podložce.
  4. Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a nechte těsto přes noc odpočinout v lednici (nejméně však 1-2 hodiny).
  5. Těsto můžete v lednici nechat připravené i 2-3 dny. Před samotným pečením jej vytáhněte z předstihem z lednice, aby povolilo.
  6. Těsto si rozdělte na 3 částí. Každou část vyválejte na tenký plát (cca 3 mm) a vykrajujte vámi vybrané tvary. (Např. jeden plech koleček a druhý plech koleček s otvorem uprostřed).
  7. Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190°C zhruba 8 minut.
  8. Od trouby neodcházejte! Linecké se velmi rychle může spálit a tak je třeba každý plech hlídat. Každá trouba peče jinak a stejně tak každý tvar cukroví je jinak rychle upečený.
  9. Nechte zcela vychladnout.
  10. Linecké slepujte rybízovou marmeládou a popřípadě poprašte moučkovým cukrem.

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď